Valk Welding maakte de ontwikkeling bekend van een tool waarmee het mogelijk is om buiten de lasrobot om, snel en eenvoudig een werkstuk te programmeren voor de lasrobot.

Inmiddels is die tool doorontwikkeld tot een volwaardig programmeersysteem dat wordt gedemonstreerd onder de naam ‘off-site teaching’.

Een werkstuk programmeren voor de lasrobot kan met een teach-pendant direct aan de lasrobot. Dat kan snel en eenvoudig dankzij de G3 Weld Navigation, die automatisch de juiste parameters voor stroomsterkte, voltage en lassnelheid genereert. Nadeel is dat de lasrobot dan niet voor productie kan worden ingezet. Veel bedrijven stappen daarom over op off-line programmering met Panasonic DTPS, waarmee de meest complexe werkstukken inclusief lasmallen geprogrammeerd kunnen worden.

Maar voor veel bedrijven, met name toeleveranciers, is de stap naar off-line programmeren nog te groot. Bovendien werken handlassers vaak liever in de werkplaats dan achter een beeldscherm. Met ‘off-site teaching’ biedt Valk Welding nu een alternatief waarmee buiten de robot om, snel en eenvoudig, een programma voor de lasrobot gemaakt kan worden.

Het systeem bestaat uit een handtool, een camera en software. Het principe van ‘off-site teaching’ is dat een handlasser de handtool in de juiste stand langs de langsnaden in het werkstuk leidt. Zo wordt meteen de juiste lasoriëntatie aangenomen en het traject vastgelegd. Na het inleren van de gewenste punten verwerkt de software de data in een programma voor de lasrobot. Dat programma kan dan op een beeldscherm worden gecontroleerd, eventueel worden bijgesteld en dan naar de lasrobot worden gestuurd.

Voordeel van deze manier van programmeren is dat snel en eenvoudig een programma voor de lasrobot kan worden gemaakt, zonder dat de productie op de lasrobot hoeft te worden onderbroken. In de dagelijkse praktijk krijgen toeleveranciers niet altijd de beschikking over een 3D tekening van hetgeen moet worden gemaakt. Met ‘off-site teaching’ kan de handlasser direct zonder tekening aan de slag.

Zie ook het filmpje:

Anmodning om oplysninger.

Tilbage til oversigt